Vandaag wat later vertrokken uit Seurre. Op het programma stond een bezoek aan Beaune en daarna naar de Abbaye de Fontenay. Het bezoek aan Beaune was zeker de moeite waard. Op zich heeft het stadje al een mooi centrum, maar het hoogtepunt is het Hôtel-Dieu.

08092401
Hôtel-Dieu met het mooie dak

Dit is een ziekenhuis, gebouwd in 1443 en tot in de jaren '80 van de vorige eeuw als zodanig nog in gebruik. Nu is het ingericht als museum. Het meest spectaculair buiten is het dak van het gebouw. Niet alleen de gekleurde geglazuurde leitjes, die in een vast patroon zijn gelegd, maar ook de pinakels op de dakkapellen geven een fraai aanblik.

Binnen valt de Grande Salle op, met de figuren op de balken en de fraai versierde zoldering. Heel indrukwekkend is het poliptiek Het Laatste Oordeel van Roegier van der Weyden. Heel beeldend is hier het laatste oordeel weergegeven. Eigenlijk wel een beetje luguber voor een zaal met ernstig zieken. Maar vermoedelijk putte men moed uit de voorspraak van Maria…

0809240208092403
Een van de gangen rond de binnenplaats   |   Een hoekje van dit geweldige complex

Een tweede bezoek gold de Collégiale Notre-Dame, een basiliek in Romaanse stijl van rond 1120. Nu vallen vooral de gebrandschilderde ramen op, waarin geel en wit overheersend aanwezig zijn. Deze kerk is vooral bekend om de tapijtserie met afbeeldingen uit het leven van Maria rond het altaar. Helaas was deze om half één net gesloten.

Hierna nog even door de stad gewandeld en bij de camper een broodje gegeten. Vervolgens op weg naar de Abdij van Fontenay. Met nog zo'n 50 km te rijden, besloten we om de dichtstbijzijnde camping op te zoeken. Dat bleek l'Etang de Fougé in Arnay-le-Duc te zijn. Het betekende tevens een kleine 20 km terugrijden. Maar nu we hier zitten, na 119 km rijden, is het best de moeite waard. Uit de wind en in de zon genieten we van dit vakantiegevoel. Zozeer zelfs dat we besluiten om morgen hier ook te blijven: een dagje rustig aan dus.

Meer foto's van deze dag...