Dijon is een mooie stad met heel veel oudheden. Dat hebben we vandaag mogen constateren. Na een uitgebreid ontbijt en een paar koppen koffie in de camper (het bleef vandaag zonloos), stapten we rond kwart over elf naar het centrum.

Aan de hand van ANWB Goud verkenden we de stad. Cathedrale Sainte-Bénigne was de eerste stop. Daar was een eucharistieviering gaande, waaraan we verder hebben meegedaan. Na afloop konden we de kerk verder bekijken. Met name het glas-in-lood was opvallend van kleur. Ook viel op dat de kerk erg licht was. De crypte, die ook bezocht kon worden, was helaas pas vanaf twee uur open; dat hebben we maar laten schieten, dus. Aan de buitenzijde was het dak opvallend met zijn kleurige geglazuurde dakpannen. Dat is trouwens iets, wat in Dijon wel meer te zien is.

De volgende kerk was de Eglise Notre-Dame. Die bereikten we via ondermeer de Rue des Forges, met een aantal opvallende huizen. De kerk had vooral een mooie voorzijde met twee etages, gescheiden door een fries met een rij waterspuwende mensen en dieren. Ook bijzonder was het 12e eeuwse houten Mariabeeldje.
Via een aantal straatjes met 15e eeuwse vakwerkhuizen kwamen we bij de Eglise Saint Michel. Ook hier was de voorzijde het meest bekijkenswaardig door de combinatie van mythologische en bijbelse motieven en de profeten op de fries.

De volgende stop was het Palais des Ducs de Bourgogne. Het was daar opvallend druk: het bleek een soort Open Monumentendag te zijn. We hebben hier eerst het Musée des Beaux-Arts bekeken. Schilderijen uit alle windstreken van Europa en van 14e-20e eeuw. Kortom: veel om te zien…

Daarna koffie op een terras van het Place de la Liberation. Tenslotte nog een bezoek (in het kader van Open Monumentendag) aan het Stadhuisgedeelte van het Palais. Ook dat was best de moeite van het bekijken waard. Grappig was hier de combinatie van oude inrichting van de kamers met moderne apparatuur als computers.

Om kwart over vijf waren we weer terug op de camping en keken met een glaasje in de hand terug op een geslaagde middag.

Helaas het fototoestel vergeten: dus geen plaatjes.