Vandaag maar liefst twee trekpleisters bezocht: Vezelay en Abbaye de Fontenay. Daartoe vertrokken we voor ons doen vroeg: om negen uur reden we reeds. De route naar Vezelay liep eerst via de D906 naar Saulier. Vanaf die plaats via Vernon naar Avallon. Om half elf parkeerden we de camper in de buurt van de Basiliek Sainte Madeleine in Vezelay. Want die kerk was ons eerste doel.

08092618
Basiliek Sainte Madeleine in Vezelay

We hebben bijna anderhalf uur in en rond deze kerk gelopen. Het was opnieuw een bijzonder exemplaar, met name door het vele beeldhouwwerk, dat in het gebouw is verwerkt. Buiten boven de ingang, in het portaal en in de pilaren binnen waren vele motieven verwerkt. Verder was de reliekschrijn van Maria Magdalena in de crypte van de kerk de moeite waard.

0809262408092625
Het schip van de Basiliek   |   De reliekschrijn van Maria Magdalena

Hierna trokken we verder naar de Abbaye de Fontenay. Tot Avillon volgden we dezelfde weg in omgekeerde richting. Vervolgens over de D957 naar Bierry en Montbard. Daarna was het nog een korte rit naar de abdij.

08092620
Abdijcomplex met op de achtergrond de kerk

In de abdij was de soberheid opvallend. Maar dat was al aangegeven in de literatuur. Het gebouwencomplex is beschermd door de Unesco en kan daardoor gemakkelijker worden gerestaureerd. Een deel van het complex is nog in gebruik en dus niet toegankelijk. Opvallend is vooral dat bijna nergens vloeren in de gebouwen liggen. Vooral in de kerk is dat een raar gezicht, een groot oppervlak van grind en nergens banken!

0809261008092609
Doorkijkje naar de binnenplaats van het klooster  /  Het schip van de abdijkerk

Rond kwart over drie vertrokken we weer, dit keer richting camping. Dat was nog zo'n 35 km rijden via plaatsjes als Touillon, Etais, Colmier-le-Sec, Massault, Balot, Bissey naar Marcenay, waar de camping aan het gelijknamige Lac ligt. Het rijden was niet echt vervelend; zowel het landschap als de wegen waren 185 km lang afwisselend.

Meer foto's van deze dag...