Net als vorig jaar, gingen we ook dit keer een weekend naar het Lauwersmeer. En net als toen, beloofde het ook nu heel mooi weer te worden. En dat kwam ook uit.

Op 17 juni vertrokken we vrij vroeg vanuit Assen naar Lauwersoog. We konden niet al op vrijdag vertrekken omdat er die avond een vrijwilligersavond van de Parochie was. En die wilden we natuurlijk meemaken.

Rond half twaalf kwamen we op Camping Lauwersoog aan. Het is een mooie camping, met afgeschermde kampeervelden, omzoomd door bomen en dus redelijk wat schaduw. En, last but not least, een mooi uitgangspunt voor een aantal fietstochten.

Na de lunch in een lekker zonnetje zijn we onderweg gegaan op de fiets. We reden volgens de Lauwerslandroute; een bewegwijzerde route rond het Lauwersmeer. Vanaf de camping reden we zuidwaarts naar Zoutkamp. Het fietspad liep weliswaar langs de N361, maar de natuur is er niet minder mooi om. Bij de kazerne begon een rustiger deel; bij het Zoutkamperril zaten we even langs het water te kijken naar de voorbijtrekkende bootjes.

kollumerwaardSchapen scheren in de Kollumerwaard

Na Zoutkamp fietsten we door de Kollumerwaard. Ook hier ging het fietspad zo nu en dan door een stuk natuurgebied. Na de Dokkumer Nieuwe Zijlen reden we door een mooi stuk oud land, over oude dijken, zoals bij Enumazijl. In Oostmahorn kwamen we door een soort vakantiedorp in aanbouw, met gevels in oudhollandse stijl. Van daar ging het naar Anjum en vervolgens (helaas) langs de drukke weg over de dijk, die het Lauwersmeer afsluit van de Waddenzee. Tegen zeven uur waren we (na bijna 50 km) weer terug op de camping.

NaarVierhuizen...een heel mooi fietspad, dwars door de weilanden

Omdat we op zondag weer terug moesten naar Assen, reden we die dag nog de (korte) Kiekenpad fietstocht (26 km). Deze tocht ging opnieuw naar Zoutkamp; dus het eerste deel was min of meer bekend. Alleen reden we nog wel een stuk door het Ballastplaatbos. Bij Zoutkamp gingen we naar Vierhuizen; we kwamen daarbij over een heel mooi fietspad, dwars door de weilanden. Na het oversteken van de N361 en het beklimmen van een dijk, kwamen we in de Marnewaard. Dit is een mooi natuurgebied, maar tevens oefenterrein. Opvallend is het oefendorp, dat hier is neergezet. Na nog een rondje door het Lauwersoogbos, vonden we de camper weer terug op de parkeerplaats bij het Robbegat.

Met een ijsje achter de kiezen reden we hierna door het Groninger Hogeland en via de stad Groningen weer naar huis. Tegen vijven zat dit korte en mooie camperweekend er op.