Het weekend van 29 augustus t.m. 1 september stond in het teken van de jaarlijkse familiedag. Om deze bij te wonen, verbleven we op Minicamping Op Fietse (naam bekend van SKIK) in Erica, mijn geboortedorp. Het werd een weekend-terug-in-tijd…

Vrijdag 29 augustus vertrokken we rond twaalf uur naar Erica. Ruim een uur later kwamen we, na een route over rustige binnenwegen, aan op de camping. We hadden op de website al gezien dat dit wel eens een mooie camping zou kunnen zijn, en dat bleek inderdaad zo te zijn (jammer dat hij niet meer bestaat). Vooral de inrichting van het terrein ziet er werkelijk uniek uit.

Nadat we de camper op zijn plek hadden gezet, werden we door de beheerder verrast met een kopje koffie. Daarna besloten we nog even naar het dorp te fietsen; er moesten nog boodschappen worden gehaald. Voor de terugtocht kozen we voor een omweg via de vroegere krantenroute. Dat betekende via Pan(nenkoeken)dijk, Noordersloot en Strengdijk weer terug naar de camping. De wegen waren wel beter berijdbaar dan 50 jaar geleden…
De avond benutten we nog voor een korte wandeling langs de Verlengde Vaart, richting Klazienaveen.

Erica02Oude energie (veen) en nieuwe energie (windmolens)

De zaterdag was gereserveerd voor de Bruingoud(fiets)route van de ANWB. Maar eerst waren we druk bezig met het repareren van een lekke band… dat wil zeggen, een band die pas na drie keer lappen luchtdicht bleek te zijn. Maar toen konden we toch aan de rit beginnen. Daartoe moest eerst een korte aanlooprit worden afgelegd naar het Amsterdamseveld. Daar voerde het eerste deel van de tocht ons door het Bargerveen (het bekende laagveengebied, dat in originele staat wordt gehouden) naar Weiteveen en vervolgens naar Nieuw-Schoonebeek. Voor iemand die in deze omgeving is geboren een prachtige rit door herkenbaar gebied. De 'nieuwe energie' van de vele windmolens in het aansluitende gebied net over de Duitse grens stond in schril contrast met de 'oude energie' van de turf in dit gebied.

Erica03Oude boerderij langs het Oosterse Bos in Schoonebeek

Vervolgens werden we langs de Europaweg naar Schoonebeek geleid. Hier passeerden we enkele pompen, die olie uit de grond halen. Met name het tweede stuk door het oude Oosterse Bos was prachtig. Oude boerderijen vormden het decor in het mooie landschap. Op een terrasje tegenover zo'n oude boerderij, onder genot van een ijsje, hoorden we dat die dag in Schoonebeek de Boortorenwandeltocht werd gehouden. Dat hebben we geweten… Het was er een drukte van jewelste, maar best gezellig. We besloten dan ook om hier even rond te gaan lopen.

Bij het vervolgen van de tocht besloten we om een doorsteek te maken in de richting van Erica, om daarna langs het Dommerskanaal naar Weiteveen te rijden. Helaas ging het Industrieel Smalspoormuseum om 16 uur dicht, anders hadden we daar ook nog even ons licht opgestoken. In Weiteveen nog even gekeken of het grootouderlijk huis nog intact was (helaas niet…). Langs de Dordseweg reden we via Barger-Oosterveen weer terug naar de camping. Het einde van een geslaagde fietstocht was daar.

Zondag 31 augustus kwam de familie Wessels voor de 23e keer bij elkaar voor de jaarlijkse familiedag. Plaats van handeling was dit jaar Klazienaveen. Hoewel het (uiteraard) een gezellige dag was, zullen we hier niet in detail treden over de inhoud van de dag. Vermeldenswaardig is nog wel dat we na terugkeer een bijna lege camping aantroffen; van de 16 bezette plaatsen in de ochtenduren waren er nog 4 over…

De maandag begon bewolkt, maar na een korte tijd brak zelfs de zon nog door. Het was voor ons dus mogelijk om in het zonnetje ons ontbijt te nuttigen. Om een uur of elf hadden we afscheid genomen van de beheerder en tuften we via Erica en Emmen terug naar Assen. Daar keken we, aan de hand van de foto's, terug op een geslaagd weekend.