Op mijn verjaardag, begin februari, besloten we om met een aantal vrienden het Passiespel 2015 in Tegelen te bezoeken. We kozen voor het laatste weekend van juni, omdat dan het TT-gebeuren haar lawaaierige hoogtepunt bereikt. Voor de Floriade in 2012 hadden we goede ervaring opgedaan met Camping Hovershof in Velden (zij hebben ook een B en B). Daarom besloten we om ook dit keer daar te verblijven.

Op donderdag 25 juni moesten we ’s morgens eerst nog surveilleren bij een tentamen in Groningen, maar om twee uur ’s middags konden we vertrekken richting zuiden des lands. Om een uur of vijf kwamen we aan op de camping en kregen we onze plek toebedeeld.

kerk grubbenvorstDe opvallende kerk van Grubbenvorst

Vrijdag 26 juni hebben we heerlijk gefietst in de omgeving. We reden een mooie route langs weerszijden van de Maas. Vanuit Velden staken we de Maas per pont over naar Grubbenvorst. Via de knooppunten bezochten we eerst Lottum, het bekende rozendorp. Langs kasteel De Borggraaf en een stuk Maas kwamen we in Broekhuizen.
Voordat we met het pontje overstaken naar de andere oever nuttigden we hier, gezeten op een bankje met uitzicht op de rivier, ons middagbroodje. Na de oversteek gingen we nog een stukje noordelijk en fietsten over/langs camping Klein Vink richting het Duitse Walbeck.

natuurgebied klein vinkHet natuurgebied nabij Klein-Vink

We genoten enorm van de schitterende natuur in deze omgeving. Via de Dorperheideweg zetten we weer koers naar het zuiden, richting Arcen. Vlak voordat we dit dorp binnen zouden rijden, besloten we om linksaf te slaan en over het Landgoed Kasteel Arcen naar Hanik te rijden. Langs de Ravenvennen en Schandelo kwamen we uiteindelijk in Velden, waar we nog even een paar boodschappen konden doen. Terug op de camping concludeerden we dat het, boven verwachting, een hele mooie tocht was geweest.

Zaterdag verkende Jan de weg naar Tegelen, zodat we de volgende dag ongeveer zouden weten welke route we moesten volgen naar het openluchttheater. Dat betekende ruim 20 kilometer langs de Maas door Venlo en door Tegelen. Bij terugkomst was Tom reeds gearriveerd en besloten we om ’s middags nog een korte fietstocht te ondernemen. Gezien de ervaring van gisteren lag het voor de hand om opnieuw in noordelijke richting te gaan. We hielden eerst de route langs de rechteroever aan. Die voerde ons over mooie weggetjes naar Lomm. Na deze plaats staken we de Maas over naar Lottum. Hier pakten we de eerste de beste weg linksaf langs de rivieroever; deze was halfverhard, maar leidde door een mooie omgeving. Later bleek het een deel van de Rozendorproute te zijn, die rond Lottum is uitgezet. Tot Grubbenvorst reden we over deze mooie route. Daar nog even de bijzondere kerk bekeken en toen het pontje naar Velden genomen. Onder genot van een biertje en wijntje genoten we na van deze lekkere middag.

velden marie en jezusMaria en Jezus in een indrukwekkende scene

Zondag was de grote dag van het Passiespel in Tegelen. Omdat er de laatste dagen via de mail wat verontrustende berichten waren ontvangen over de bestelde kaarten (ze zouden in maart reeds zijn teruggegeven), zorgden we er voor dat we op tijd bij het openluchttheater waren. Om kwart voor twee stonden we voor de kassa om ons probleem voor te leggen. Gelukkig kon een en ander opgelost worden en leverde dat ons een plaats midden voor het podium op.

De voorstelling zelf was heel indrukwekkend, al moesten we in het begin wel even wennen aan het Limburgse dialect. Opvallend was de rol van Jezus, die enorm goed werd vertolkt door Abbie Chalgoum, een Limburger van Marokkaanse afkomst met moslim-achtergrond. Maria werd neergezet als een volkse vrouw, die indruk maakte door de bezorgdheid van een moeder heel goed te verwoorden. Verder viel het spel van Judas Iskariot op, vanwege de manier waarop hij worstelde met de gewetensvraag om zijn Meester te verraden. Door het enorme aantal figuranten, dat zich bij tijd en wijle over het toneel bewoog, was er veel te zien.

velden jezus kruisJezus op de Kruisweg

Om vijf uur konden we nog onder de indruk van het gebeuren, onze fietsen weer pakken en langs de Maas terugrijden naar Velden. Tom reed dezelfde dag weer terug naar Assen; wij knoopten nog een nacht aan ons verblijf.

De maandag besteedden we aan de terugrit naar Assen. In de (eindelijk) zomerse warmte reden we via de autowegen richting Noord-Nederland. Bij Meppel namen we voor de verandering de A32; bij Havelte verlieten we deze autoweg om op het Holtingerveld te lunchen. Via binnenwegen werd vervolgens de oude Rijksweg langs de Drentse Hoofdvaart bereikt en deze gevolgd naar Assen. Om een uur of twee zat dit mooie weekend er weer op.


De foto's van het Passiespel zijn uit het programmaboekje