Een voor ons doen kort weekend in het Utrechtse: we waren uitgenodigd bij vrienden die sinds kort in Zeist wonen. Maar we moesten maandag weer terug zijn in Assen.

Dus trokken we vrijdagmorgen richting westen des lands. Omdat we vroeg weg konden (donderdagavond het meeste reeds ingepakt) planden we nog een fietstochtje van ongeveer 30 km rond Apeldoorn. Helaas bleek dat de Oranjeroute van de ANWB niet meer door bordjes staat aangegeven. Dus reden we globaal op de knooppunten; de start lag in de buurt van Hoog-Soeren, vanaf een parkeerplaats.

20100813ApeldoornEen mooie muziekkoepel in het park in Apeldoorn

Het eerste deel ging door de mooie natuur van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo. Door de gelijknamige boswachterij kwamen we uiteindelijk in Apeldoorn terecht. Hier bleek dat een vrij essentieel knooppunt was opgeheven vanwege wegwerkzaamheden. Met hulp van de VVV werden we weer op de route geholpen. Via Asselt en Hoog-Soeren kwamen we weer aan bij de camper. De rest van de middag gebruikten we om de Veluwe te doorkruisen op weg naar Bunnik. We meden daarbij de autowegen, hetgeen nog een hele kunst is in dit gebied.

Om een uur of vijf kwamen we aan op camping De Boomgaard. Een mooie, maar voor VeKaBo-begrippen erg grote camping. Een ander nadeel is de ligging vlakbij de A12. Maar als uitgangspunt voor een fietstocht naar Zeist een goede keuze.

20100813SlotZeistSlot Zeist

Zaterdag een stevige fietstocht gereden. Eerst naar Zeist om de knooppunten naar onze vrienden even uitproberen. Zeist verraste met niet alleen het bekende Slot, maar ook het oude gemeentehuis zag er mooi uit. Van hier kozen we voor de richting Leusderheide. Tot Soesterberg door de bossen.
De genoemde heide viel echter zwaar tegen, omdat je de heide niet kunt betreden: militair oefenterrein. Maar Landgoed Den Treek vergoedde veel. Via Henschoten en toch nog een vleugje heide aan de zuidkant van de Leusderheide reden we naar Austerlitz. Opnieuw door een bosrijke omgeving gingen we via Driebergen en Odijk weer naar de camping.

Om half vijf bestegen we weer onze stalen rossen om in Zeist de vrienden op te zoeken. De tocht erheen verliep goed. En we ontdekten dat het uitzicht vanaf de zestiende etage van een flat aan de rand van Zeist (A28) overweldigend kan zijn. Overal het groen van de bossen en niet eens zover weg de Utrechtse Domtoren.

Zondag vertrokken we op tijd, want we ontdekten dat het kookgas op was: geen mogelijkheid dus om koffie te zetten. Omdat we in Oosterbeek hadden afgesproken bij zoon en schoondochter, stonden we niet al te lang droog. Na een paar uurtjes genoeglijk oponthoud aanvaardden we de terugweg naar Assen. We kwamen na een uurtje of twee tuffen over A50 en A28 rond vieren in het Bilderdijkplantsoen aan.

En opnieuw was er een aangenaam camperweekend voorbij.