Het weekend van 1 mei waren we in Deinum, een plaatsje vlakbij Leeuwarden. Omdat we 8 mei vertrekken voor onze vakantiereis naar Frankrijk, brachten we eerst nog even een bezoek aan onze kleinkinderen (en natuurlijk hun ouders!!) in Leeuwarden. Minicamping Van Harinxma in Deinum bleek daarbij een goede uitvalsbasis.

We vertrokken vrijdags naar het Friese land. Niet al te vroeg, want eerst werd thuis nog koffie gedronken. Maar rond enen arriveerden we in Deinum. We besloten, na het installeren, om die dag verder lekker van de zon te gaan genieten. Want die scheen volop aan het Van Harinxmakanaal. Regelmatig voeren de pleziervaartuigen langs onze zitplaatsen. Na het eten pakten we nog even de fiets voor een bezoek aan dochter en schoonzoon. Met 4,2 km viel de afstand reuze mee. Daarbij kwam dat de route deels best prettig is om te rijden.

Zaterdag hadden we alle tijd om een lekkere fietstocht te maken. Want de familie had een paar dringende klussen te doen… Omdat Friesland ook knooppunten heeft, besloten we om via dat systeem een route uit te zetten. Waarbij we natuurlijk onderweg de richting aan konden passen.

Vanaf de camping pakten we de route op in Rinsumazijl. We reden we langs het Van Harinxmakanaal naar Dronrijp, waar we constateerden dat dit dorp zeker het aanzien waard is. Het centrum met de oude kerk was erg verrassend om te zien. Helaas was de kerk, met een herinneringsplaquette aan Eise Eisinga (die in Dronrijp werd geboren), nog gesloten. Opvallend is hier, maar ook verder tijdens deze fietstocht, het kerkhof rond de kerk, dat nog volop in gebruik is.

deinum01Een echte friese boerderij

Van Dronrijp reden we naar Baijum en Welsrijp. Na deze plaats vonden we een bankje waar we ons broodje konden eten, terwijl we van het vergezicht genoten. Want dat is wel opvallend: in Friesland heb je verre horizonten met steeds een of meer kerktorens. En bij die kerktorens horen ook mooie dorpjes; dat hebben we ook ontdekt.

Verder fietsend kwamen we langs Winsum en door Spannum en Oosterlittens. Stuk voor stuk plaatsjes met hele karakteristieke huizen en vooral boerderijen. Na Baard en De Hem was Jorwerd aan de beurt; vooral bekend van het boek van Geert Mak. Met name de kerk is een bezoek waard, zeker als die open is. Dat was gelukkig het geval, en dus konden we genieten van het mooie interieur. Mooi, niet omdat het prachtig gerestaureerd is, maar vanwege de echte authenticiteit. De oude boeken op de koorbanken en het mooie orgel maken dat je terug gaat in de tijd. Echt indrukwekkend…

deinum03Het kerkje van Jorwerd

Van Jorwerd ging het laatste stuk via Hijlaard en Boksum naar Deinum, het dorp waar de camping ligt. In Deinum troffen we een bijzondere kerktoren aan, met het dak in de vorm van een ui, net als in Dwingeloo. Rond kwart over drie arriveerden we weer op de camping. In de zon zittend keken we terug op een geslaagde fietstocht en vooruit naar een gezellig bezoek met een heerlijke maaltijd in gezelschap van onze Leeuwarder familie.

Vanwege de weersvoorspellingen besloten we dat zondag 3 mei de laatste dag op de camping zou zijn. We hadden een dag gepland in gezelschap van dochter, schoonzoon en kleinkinderen, maar de regen gooide roet in het eten. Wel hebben we nog een klein uurtje met z'n allen rond en (voornamelijk) in de camper doorgebracht, maar daarna was het moment dan afscheid nemen toch aangebroken.

Daarna hebben we de camper snel ingepakt en zijn we huiswaarts gereden. Hoewel dus korter dan van tevoren gepland, was het toch een geslaagd weekend met verrassende momenten…