Van 5-7 mei even een paar dagen weg. We wilden wel eens fietsen in de omgeving van Oudemirdum. Dit was tevens de gelegenheid om de camper weer in te pakken en te controleren wat we zijn vergeten.

Dus vertrokken we op Hemelvaartsdag langs de Drentse Hoofdvaart naar Havelte. Het idee was om vanaf het Vlinderparadijs aldaar een korte fietstocht te maken. Helaas bleek het daar erg druk te zijn; er was een festijn met oude legervoertuigen gaande. We hebben het volle parkeerterrein benut om een kop koffie te drinken en daarna reden we weer verder.

Het eerste stukje gingen we over de A32 richting Steenwijk. Na die plaats verlieten we deze snelweg en reden een mooie tocht door het noorden van Overijsel naar Ossenzijl en Slijkenburg. Hier liep de weg langs het mooie riviertje De Linde. Over Schoterzijl, Lemmer en Sondel kwamen we in Oudemirdum aan. We verbleven op Minicamping De Boegen.

Omdat de fietstocht in Havelte niet doorging, pakten we in Oudemirdum nog een rondje. Vanaf de camping gingen we door het Jolderenbos en langs de kust naar Mirns. Daar hebben we bij de Klif het prille strandleven even aanschouwd. Vervolgens naar de Rode Klif met het monument ter ere van Greate Pier. Hier verlieten we de dijk en reden via Laaksum naar Hemelum. Het werd inmiddels tijd om de camping weer op te zoeken. Via Bakhuizen en Rijs fietsten we terug naar Oudemirdum. Deze tocht van 30 km door mooi afwisselend landschap zat er weer op.

Oudemirdum2Bootje varen in Balk

Vrijdag vertoefden we ongeveer de gehele dag op de fiets. De knooppunten volgend reden we door de bossen ten noorden van Oudemirdum naar Balk. We merkten al wel dat de noord-oosten-wind vandaag pittig tegengas gaf. Dat betekende langs de boorden van het Slotermeer en het Heegermeer flink stampen. Onderweg langs het Heegermeer hebben we op een bankje in de zon onze lunch genuttigd. We belden ook nog even met Jan en Tien; ze blijken, zoals gehoopt, in Koudum op de boot te zijn, dus gaan we die ook nog bezoeken.

Na deze lunchpauze volgt een saai stuk via Hommerts naar Osingahuizen en Heeg. Vervolgens gaan we langs de Idregaster Poel naar Gaastmeer. Daar worden we met met de voetveer over de Inthiemasloot gezet en rijden we naar Heidenskip. Vervolgens weer een saai stuk naar Koudum, waar we een tweetal uurtjes bijkletsten. We zetten om vijf uur de tocht voort langs Galamadammen, Hemelum en Bakhuizen naar Mirns. Het laatste stukje gaat weer langs de IJselmeerkust naar Oudemirdum. Na 66 km arriveren we weer op de camping.

Oudemirdum1Een mooie schuit op het Heegermeer

Omdat we op de zaterdag weer verplichtingen hebben binnen de parochie in Assen, rijden we die dag redelijk snel weer terug naar huis. We gunden ons wel een tocht buiten de snelwegen om. Langs de zuidkant van het Tjeukemeer kwamen we via Echten in Wolvega. Via de Stellingenweg reden we naar Oosterwolde. Daar namen we de vernieuwde Frieslandroute naar Smilde en vervolgens weer langs de Drentse Hoofdvaart naar Assen en naar huis.