In het weekend van 28-30 juli zijn we naar Vilsteren geweest. We verbleven daar op camping De Moat. De vrijdag van het vertrek regende het eerst, maar het computerweerbericht liet zien dat de regen tegen een uur zou zijn weggetrokken. Dus vertrokken we toch om half een richting Ommen. En zie daar: het weer klaarde op en op de camping aangekomen, konden we genieten van een lekker zonnetje.

De eigenaar van de camping stelde voor elke gast een aantal fiets- en wandelroutes beschikbaar, die allemaal op de camping beginnen. Om half drie vertrokken we voor een eerste, korte fietstocht uit deze bundel. Het was een rit van ongeveer 25 km, die ons door een mooie, bosrijke omgeving voerde, deels redelijk dicht langs de Vecht. We passeerden daarbij twee mooie landgoederen, Den Berg en (kasteel) Rechteren. Beide zijn niet dicht te benaderen, omdat ze door particulieren worden bewoond. Aan de achterzijde van Den Berg ontdekten we een mooi zicht op het gebouw, over het water dat het gebouw omringt. Tussen beide landgoederen kwamen we in het dorp Dalfsen, waar een braderie met rommelmarkt aan de gang was.

HuisDenBergHuis Den Berg in de verte

De zaterdag werd opnieuw besteed aan een fietstocht, dit keer rond de Lemelerberg. Natuurlijk was deze wel wat langer: 50 km. Het eerste deel liep voor een deel parallel met de (LF) Boerenlandroute. Daarbij reden we hoofdzakelijk door landbouwgebied, wat eerst wel aardig, maar later toch wat saai was. Gelukkig vergoedde het Lemelerberg-deel veel. Weliswaar was het wel stijgen, maar bovenop de berg, bij het restaurant, konden we lekker uitrusten en genieten van de mooie natuur. Ook in het tweede deel van deze tocht reden we door een mooi gebied, met veel jeneverbesstruiken. Voor ons Drenten heel herkenbaar… In Hankote zetten we ons even neer op een terrasje, met een lekker koele versnapering binnen handbereik. Eerst door een landbouwgebied en later een stuk langs de Vecht, kwamen we weer terug in Vilsteren. Om half zes zaten we weer voor de camper, nog nagenietend van de fietstocht.

LemelerbergDe Lemelerberg

Op zondag stond een familiebezoek op het programma. Maar daarvoor eerst nog 'even' een rondje van 17 km. naar Dalfsen en terug. Eerst de Vecht overgestoken via een stuw bij Vilsteren. Daarbij reed ik door een mooi vogelgebied langs een oude arm van de Vecht. Na de stuw een mooi fietspad richting Dalfsen. Helaas werd ik daarbij overrompeld door een fikse regenbui, en had geen regenkleding meegenomen. Tijdens de ergste bui even gescholen onder een boom met dicht bladerdek. Daarna maar gewoon verder gereden, want de camper wachtte. Gelukkig werd het al vrij snel weer droog, zodat ik op tijd op de camping terug was. En de kleding was tegen die tijd praktisch weer opgedroogd.

Onderweg stopten we nog even in Ommen bij Kasteel Eerde. Dit is een landgoed, dat in bezit is van het Landschap Overijssel, en waarin een Internationale School is gevestigd. We hebben hier een mooie wandeling in de omgeving gemaakt, en daarbij ons middagbroodje gegeten met uitzicht op een typisch Sallands landschap.

Na het familiebezoek kwamen we op de A28 naar Assen de vele trucks tegen, die dat weekend waren te bewonderen op het Truckfestival in Assen. Het was verbazingwekkend, hoeveel mensen langs de parallelwegen en op de viaducten van de A28 stonden te kijken. Het leken wel de oude TT-tijden…

Daarmee eindigde dit heerlijke weekend in Vilsteren aan de Vecht. En de camping is een aanrader.