Het weekend van 17-20 augustus beloofde tropisch te worden. We besloten daarom (net als in 2003) de koelte te zoeken in de omgeving van het Lauwersmeer. We kozen dit keer voor de Friese kant van dit gebied in Kollumerpomp, op natuurcamping It Dreamlân.

Vrijdag vertrokken we pas na het middaguur, vanwege verplichtingen in de ochtend. We kwamen om een uur of twee aan op deze mooi gelegen camping. We vonden een plek in de schaduw van de bomen op het enigszins glooiende terrein. We kregen daarmee ook uitzicht op het natuurgebied in de directe omgeving. Omdat de temperatuur al behoorlijk hoog was beperkten we ons deze middag tot het genieten van de rust op de camping. Wel fietsten we ’s avonds nog een ommetje in de directe omgeving, onder andere naar Enumazijl.

120818Kollumerpomp01Plezierjachten op het Dokkumer Grootdiep

Zaterdag was het al behoorlijk warm. Toch vertrokken we om een uur of elf richting Dokkum. Dit was een mooie fietstocht; eerst naar Dokkumer Nieuwe Zijlen en van daar langs het Dokkumer Grootdiep naar Dokkum. We konden onderweg genieten van de vele plezierjachten op dit water. In Dokkum zochten we het bedevaartspark met de Bonifatiusbron op, waar we op een bankje in de zon en met het zicht op de bedevaartskapel, ons broodje aten.

120818Kollumerpomp02Trapgevels in het oude stadje Dokkum

Vervolgens reden we nog naar het centrum van het stadje, om daar rond te kijken. Na een paar boodschappen verlieten we Dokkum weer langs het Dokkumer Grootdiep. We reden dezelfde weg weer terug naar de camping. Tijdens een paar pauzes onderweg zaten we opnieuw te genieten van de plezierscheepvaart, die aan ons voorbij trok. Om een uur of vier streken we neer in de schaduw voor onze camper. Die schaduw konden we wel gebruiken, want de temperatuur was inmiddels bijna tropisch.

120818Kollumerpomp03Veel watervogels

Omdat de voorspelling voor de zondag opnieuw in de richting van tropisch ging, besloten we al op tijd te vertrekken voor een korte fietstocht naar Oostmahorn. Zo zaten we al om tien uur op de fiets, eerst richting Kollumerwaard. Het was daar heerlijk koel, vanwege de bossen en het water van het Dokkumerdiep. Het gedeelte na Dokkumer Nieuwe Zijlen voerde door een deel van het natuurgebied Lauwersmeer. Er waren daar erg veel watervogels te bewonderen.

120818Kollumerpomp04Op de oever in Oostmahorn

In Oostmahorn hebben we een paar uurtjes in een recreatiegebied aan het water gezeten. Om een uur of één begonnen we weer aan de rit naar de camping. Omdat het inmiddels erg warm was  geworden en de route weinig delen met schaduw bevatte, zorgden we er voor dat we regelmatig even rustten en dronken. Rond half drie kwamen we weer op de camping, waar we de rest van de middag genoten van de relatieve koelte onder de bomen.

120818Kollumerpomp05De lange rijen namen van visserslui...

Maandag reden we met een grote omweg weer terug naar Assen. We bezochten eerst het museum ‘t Fiskershúske in Moddergat. Het was indrukwekkend om te zien hoe de vissergezinnen daar vele eeuwen leefden in die kleine huisjes. En moesten sappelen om een beetje brood op tafel te krijgen. Het monument in Moddergat met lange rijen namen van visserlui, die in 1883 verdronken, geeft aan wat voor rampjaar dat was in die gemeenschap. Eenzelfde monument troffen we ook aan in Wierum, toen we daar onder de middag op de zeedijk ons broodje aten.
Via Ternaard reden we nog even naar Holwerd. Hierna trokken we richting Dokkum, waarna we langs de Stroobossertrekvaart (een mooie weg om te rijden) bij Buitenpost de oude Rijksweg Leeuwarden-Groningen bereikten. Deze volgden we naar Groningen, om vervolgens via de A28 naar Assen te tuffen.

Zo sloten we om een uur of drie dit weekend af door de camper weer onder de carport te plaatsen.