We hadden het weekend van 8-11 juli met familie afgesproken op Texel. Oorspronkelijk zouden we rond Den Hoorn vertoeven, maar de neef uit Canada was over, daarom besloten we toch naar de vertrouwde plek op de Vrije Vogel te gaan. Omdat Hannemieke een lang weekend vrij was, kwam zij op die vrijdag naar Den Helder, waar we haar met tent en al oppikten. De rest van de vrijdag brachten we rustig op de camping door met onder meer het opzetten van de tent.

Zaterdagmorgen 9 juli kwamen broer en schoonzus uit Heiloo overvaren en plaatsten de camper naast die van ons op het veld. Op het programma stond allereerst een bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij. Deze is gevestigd in de voormalige zuivelfabriek aan de Schilderweg. Daar werkte schoonvader vroeger een aantal jaren, hetgeen voor de kinderen herkenningspunten en herinneringen opleverde tijdens de rondgang door de fabriek. Bijzonder hier is de volledig in koper uitgevoerde brouwerij die men in Duitsland op de kop heeft kunnen tikken en origineel is nagebouwd. Als afsluiting van de rondleiding nuttigden we buiten in het zonnetje een viertal glaasjes met verschillende soorten bieren, waaronder ook de Skuumkoppe. Op het terras op de Groeneplaats in Den Burg lieten we ons opnieuw dit heerlijk schuimende vocht goed smaken.

texel01Vier Texelse biersoorten proeven

Na dit intermezzo verplaatsen we ons per fiets naar Oudeschild, waar we om zeven uur zouden inschepen voor een tocht over de Waddenzee. Daarvoor nuttigden we een maaltijd bestaande uit friet en vis. Om zeven uur voer de TX 20 de haven van Oudeschild uit. Het was gelukkig nog heerlijk zonnig en helder weer, waardoor het zicht redelijk was. Na enige tijd voeren we voorbij een zandbank waar een aantal zeehonden lag te zonnen. De afstand was te groot om goede foto’s te maken met een simpele camera. Na ongeveer een uur kwamen we aan bij het einddoel: een zandplaat waar we een uurtje zouden rondlopen. Het was inderdaad een indrukwekkende belevenis om daar rond te lopen. Ondertussen gaf een gids uitgebreid uitleg over het ontstaat van en het leven op het Wad. Maar vooral de stilte is daar indrukwekkend. Na een uur was dit avontuur ten einde en klommen we weer aan boord van de voormalige vissersboot. Op weg naar de haven werden we vergezeld door de mooie ondergaande zon. Vanaf de haven zetten we direct koers naar de camping, waar we deze geslaagde dag nog eens overdachten.

texel02Lopen op het Wad met avondlicht

Zondag vertrokken broer en schoonzus met neef al op tijd naar de overkant. Dit gaf ons de tijd om nog een fietstocht over het eiland te maken. Vanaf de camping reden we naar de Dennen. Hier namen we het fietspad onder de duinen langs naar het noorden van het eiland. Bij de Slufter staken we het duin nog even over om een blik op de zee in de verte te werpen. Toch steeds weer een mooi gezicht, die Slufter. We reden hierna hetzelfde pad via De Koog weer terug, maar gingen vervolgens door naar Den Hoorn, op de zuidpunt van het eiland. Daar zetten we koers naar Den Burg, waar broer Peter ons opwachtte voor een gezellig etentje, door hem zelf gekookt. Na een fietstocht over de bekende wegen arriveerden we rond negen uur weer op de camping.

texel03Typisch Texels tafereel...

De laatste dag van dit weekend gebruikten we om weer terug te rijden naar Assen. Rustig vertrokken we van het eiland en reden naar het station Den Helder, waar we Hannemieke op de trein naar Rotterdam zetten. We reden vervolgens naar de Afsluitdijk waar we nog even een stop inlasten om een broodje te eten. Om een uur of drie kwamen we aan in Assen; we keken terug op een gezellig weekendje Texel.