Het TT-weekend is voor ons de laatste jaren reden om een rustiger plek op te zoeken. Voor dit jaar viel de keuze op Pieterzijl, waar een collega van de Universiteit een kleine camping, De Blauwe Reiger, runt. We hadden geluk: de camping was, op een plaats na, helemaal volgeboekt in dit weekend.

Dus trokken we op vrijdag 25 juni, nadat de camper was klaargemaakt, richting Pieterzijl. We kozen er voor om niet via de autowegen te gaan, maar de rustiger binnenwegen te volgen. Dat betekende vanuit Assen naar Norg en Roden. Bij Tolbert kruisten we de A7 en via de Tolberter Petten en de N388 staken we bij Gaarkeuken het Van Starkenborghkanaal over. In Grijpskerk linksaf over de N355, waarna al vrij snel de afslag naar Pieterzijl volgde. Daarna was de camping makkelijk gevonden. Omdat de plek prachtig gelegen was en de zon ook heerlijk scheen, nestelden we ons eerst voor de camper. Na het eten reden we nog een rondje van zo’n 12 km naar Munnekezijl.

De zaterdag besteedden we aan een mooie tocht noordelijk van Pieterzijl. Vanaf de camping eerst (net als gisteravond) naar Munnekezijl. Trouwens, het in dit gebied in de plaatsnamen veel voorkomend ‘zijl’ duidt op de vele uitwateringssluisjes die vroeger in dit poldergebied voorkwamen. Van Munnekezijl, deels langs de Lauwers, reden we naar Lauwerzijl en Zoutkamp.

Daar hebben we nog wat geld en brood gehaald en vervolgens via een mooi fietspad langs het Reitdiep (dat hier in de vroegere Lauwerszee uitmondde) naar Houwerzijl. Daar bezochten we het museum de Theefabriek, dat aan de geschiedenis en productie van thee is gewijd. Het is gevestigd in een oude kerk en pastorie, en zeker de moeite waard. Als afsluiting van dit bezoek dronken we nog een kop aparte thee met Groninger poffert.

20100626HouwerzijlMuseum De Theefabriek in Houwerzijl

Hierna voerde de tocht langs de LF 14 naar Electra en Oldehove. Maar mooier is de plaats Niehove; een echt wierddorpje gebouwd rond de kerk uit 1230. Gelukkig was het kerkje open en konden we het mooie interieur ook bekijken.

Na dit bezoek ging het richting Kommerzijl waar we een fietspad vonden door een mooi natuurgebied. Dit gebied is aangelegd door de NAM als compensatie voor de bouw van een groot gasopslagcomplex te noorden van Grijpskerk. Aan het eind van dit mooie pad een stukje langs de N388 en vervolgens via Hoekje naar Pieterzijl. En zo kwamen we om een uur of half vijf weer op de camping aan, waar we met een drankje in de hand gingen nagenieten.

Om zes uur begonnen we met de meeste andere gasten aan een barbecue, verzorgd door de gastvrouw en gastheer. En het moet gezegd: het eten was prima geregeld, de barbecue was goed op warmte, de drankjes waren prima (zorgden we zelf voor) en de gesprekken onderling waren best wel interessant. Kortom… een zeer geslaagde avond.

Zondag 27 juni besteedden we aan een fietstocht in zuidelijke richting. We maakten daarbij gebruik van de knooppunten in Friesland. Daarvoor moesten we eerst naar Visvliet, waar we het eerste knooppunt vonden. Door een van bossages voorzien landschap reden we naar Gerkesklooster. Daar staken we het Prinses Margrietkanaal over en reden door het natuurgebied de Surhuizermieden naar Surhuizum. Voor Harkema sloegen we af richting Drogeham en Kootstertille.

20100627SurhuizumDe kerk van Surhuizum met een bijzondere toren

Van daar fietsten we langs het Prinses Margrietkanaal naar het Bergumermeer. Een mooi fietspad langs de oever van het meer bracht ons in Jistrum. Daar kozen we voor de route naar Kootstertille en Buitenpost. Langs de zuidkant van dit dorp en langs de Stroobosser Trekvaart gingen we naar de N355. Vervolgens een stukje langs deze weg en over een landelijke weg weer terug naar Visvliet, waar de jeugd in het plaatselijke kanaal druk aan het zwemmen was. Vanaf Visvliet was het nog een stukje langs de N355 naar de afslag Pieterzijl, waar we om een uur of vijf de camping weer bereikten.
Het was een mooie tocht van ruim 50 km door een landschap dat meer variatie biedt en minder open is dan het gebied richting Zoutkamp.

Maandag genoten we eerst nog even van een rustig ontbijt in de zon. Na de koffie vertrokken we na elven richting huis. Hoewel we eerst van plan waren om ergens nog een stuk te fietsen, besloten we om door te rijden naar Assen. Omdat we dat via de autoweg deden, kwamen we om ongeveer half een bij huis aan. Daarmee sloten we een mooi (zeker ook wat betreft het weer) weekend op een goede camping af. We zullen hier nog wel eens terugkeren.