Ter gelegenheid van de jaarlijkse Wessels-familiedag brachten we ons eerste weekend (van 30 mei t.m. 2 juni) door op camping Op Fietse in Erica (camping bestaat niet meer). We troffen het want mijn geboortedorp vierde in deze week ook haar 150-jarig bestaan. Daarnaast vond in Emmen het jaarlijkse Retropop Festival plaats, reden waarom het druk zou worden op genoemde camping.

We vertrokken donderdag de dertigste na de middag in een rustig tempo naar Erica. We kwamen om een uur of drie op de bestemming aan. Camping Op Fietse is een hele mooie kleine camping. Het is opgezet in een soort Engelse tuinstijl, waarbij de eigenaar veelvuldig gebruik heeft gemaakt van ruw steigerhout. Daardoor is de omgeving een lust voor oog en oor. Na een bak koffie van de gastvrouw gingen we nog even naar het dorp om de versieringen te bekijken. Daarbij bleek dat de diverse straten met fantasie te werk waren gegaan. ’s Avonds reden we een deel van de route nog eens, om een en ander ook nog verlicht te bekijken. Sommige voorstellingen vielen daardoor duidelijk meer op.

erica-150-jaarErica 150 jaar

Vrijdag was een echte fietsdag. Het zonnetje stond lekker aan de hemel te schijnen (voor het eerst sinds tijden!!). Alleen was de wind vrij krachtig en uit het noorden, waardoor de temperatuur toch nog werd gedrukt. Maar dat gebeurde niet met de pret… Vanaf de camping trokken we naar Klazienaveen, waar we de Bladderswijk volgden. Na Oranjedorp zetten we koers richting Nieuw-Dordrecht. We kwamen op onze route langs de Collectie Brands, een soort museum met allerlei opvallende voorwerpen, maar vooral duizenden oude boeken. De vrijwilligers gaven ons een interessante rondleiding van dik twee uur door deze ‘chaos’. Een verbazingwekkende aanrader, dit museum.

In Klazienaveen-Noord, bij het lokale buurtgebouwtje, aten we in het zonnetje ons middagbrood. De volgende stop was Barger-Compascuum. Daar inspecteerden we de camperplaatsen bij het Veenpark, in verband met een komende trouwerij aldaar. Hoewel de plekken mooi liggen, is het sanitair van dien aard dat we daar met onze camperbus (zonder wc aan boord) maar niet gaan overnachten. Langs het nieuwe Koning Willem-Alexanderkanaal en het Oosterbos kwamen we in Klazienaveen terecht. Van daar reden we naar Zwartemeer en het Bargerveen.

In dit mooie natuurgebied wordt door allerlei maatregelen de veenvorming weer op gang gebracht. Het is een heerlijk fietsgebied, zeker met het aansluitende Duitse deel erbij. Wij reden via het gehucht Barger-Oosterveen weer terug naar de camping. Daar constateerden we dat de camping inmiddels was volgestroomd met festival-bezoekers. De rust was voorbij…

erica-Bargerveen-wandelenBargerveen

Zoals gezegd: de zaterdag was gereserveerd voor de jaarlijkse familiedag. Daarvoor spoedden wij ons voor tienen naar Klazienaveen. Na de koffie en de lunch werd ruim twee uur gevuld met een variant op het klootschieten: ‘wc-borstel werpen’. Het principe is simpel: als team met zo weinig mogelijk worpen een bepaalde afstand afleggen. Hoewel de zon verstek liet gaan, was het wel een zonnig en vrolijk gebeuren. Vooral de harde wind zorgde zo nu en dan voor verrassende effecten. Bij terugkomst stonden koffie en andere dranken op de wandelaars te wachten. Met een warm lopend buffet werd de (helaas vrij koude) dag afgesloten en kon iedereen weer zijn eigen woonplaats opzoeken (en wij onze camping).

erica-wc-borstel-werpenwc-borstel werpen: hilarisch

De maandag begon weer met een ontbijt in het lekkere zonnetje. We hadden met schoonzus Riky afgesproken voor een wandeling door het Bargerveen. Dus togen we, na het inpakken van de camper, naar Emmen. Na een kop koffie reden we naar het Bargerveen. Door dit schitterende gebied pakten we een wandeling van plm. 10 km op, begeleid door de zon. Het blijkt dat lopen door dit gebied de belevenis nog groter maakt, dan het fietsen. Na drie uur genieten en nog een ijsje onderweg, zochten we Emmen weer op en reden we terug naar Assen. Het was weer een prima weekend geweest, met een gezellig familiedag.