Het weekend van Hemelvaart was het eerste weekend na de vakantie, dat we er op uit trokken. We brachten de dagen door op natuurcamping Martenastate in Cornjum, bij Leeuwarden. Omdat we op zondag alweer naar huis moesten reden we woensdagavond nog naar onze bestemming. Zodoende hadden we Hemelvaartsdag in zijn geheel tot onze beschikking om aan de kleinkinderen te besteden.

cornjum01Huize Martenastate bij de campingcornjum02Prinsessefeest in de Prinsentuin

Donderdagmorgen fietsten we via de knooppuntenroute naar de Friese hoofdstad. Omdat het mooi weer was gingen we met kinderen en kleinkinderen koffie drinken in de speeltuin in de buurt. Na de lunch trokken we op de fiets naar de Prinsentuin, waar het Prinsessedag was. Kinderen konden verkleed als prins en prinses of anderszins meedoen aan een soort wedstrijd. Dit werd opgeluisterd door een chinese dans- en gevechtsgroep die op sierlijke wijze gevechten naspeelden. Na deze happening trokken we het stadscentrum in, waar we ons trakteerden op een lekker ijsje. Thuis gekomen was het inmiddels etenstijd. Daarna fietste de familie nog even met ons naar de camping. Wij sloten de avond af met een wandeling over het Landgoed Martenastate, waar een paar oude huizen te zien zijn in een mooie natuurlijke omgeving.

Vrijdag besteedden we aan een fietstocht naar De Bildtpollen, een buitendijks natuurreservaat bij Nieuwebildtzijl. Dat betekende op de heenweg met tegenwind, maar in de zon rijden. De knooppunten voerden ons eerst via Britsum naar Stiens. Van daar reden we langs Finkum en Oude Leije naar Oude Bildtzijl. Daar besteedden we enige tijd aan het bezoeken en bekijken van de oude kerk, annex toeristisch informatiecentrum. De dijk bij Nieuwe Bildtzijl was het volgende doel, waar we ook ons brood zouden eten. Na de bewonderende blikken over het natuurgebied, kwamen we tot de ontdekking dat de boterhammen nog in de koelkast van de camper lagen. We hadden in Oude Bildtzijl een leuk restaurant aan het water gezien, dus besloten we daar te gaan eten. Op het terras brachten we een genoeglijk en vooral smakelijk uurtje door. De tocht werd voortgezet over de Oude Bildtdijk naar Nij Altoena. Daar aangekomen besloten we vanwege de wind weer terug te rijden en na Oude Bildtzijl door te rijden naar Hallum. Via Hijum en Finkum kwamen we met de wind in de rug voorspoedig aan in Stiens. Het laatste stuk voerde ons weer over Britsum naar Cornjum.

cornjum03Een bijzondere bank bij De Zwarte Haan

Zaterdag werd gereserveerd voor een bezoek aan de ouders van onze schoonzoon in Sint Annaparochie. De fietsroute voerde ons opnieuw naar Stiens, maar daarna ging het langs een vrij drukke weg via Vrouwenparochie naar de eindbestemming. De gastvrouw en gastheer verwelkomden ons uiteraard met koffie. Na de lunch reden we met de auto naar de kust bij De Zwarte Haan. Ook daar heb je een indrukwekkend gezicht over het wad. Terug in Annaparochie werden we nog verrast met een bezoek aan de Grote Kerk aldaar. In deze kerk is Rembrandt van Rijn indertijd in het huwelijk getreden. De kerk was best de moeite van het bekijken waard. Na dit bezoek fietsten wij weer terug naar Stiens, waarbij we op aanwijzingen van de gastheer een mooiere route via rustige fietspaden reden.

Omdat het weer een stuk minder mooi was en we zondagmiddag met een aantal vrienden in Assen uit eten zouden gaan, gingen we alweer op tijd terug naar ons honk in de Drentse hoofdstad. We maakten uiteraard wel even een tussenstop in Leeuwarden voor een bakkie koffie.