Voor het eerst sinds juni 2007 waren we weer een weekend op Texel. We verbleven op de voor ons bekende camping De Vrije Vogel. Deels stond het weekend in het teken van de voorbereiding van een familieweekend, in augustus dit jaar.

Vrijdag 26 juni reden we om een uur of tien uit Assen weg. Via Veenhuizen en Donkerbroek kwamen we op de Frieslandroute naar Drachten. Daar switchten we uiteraard naar de A7 om die in Den Oever weer te verlaten. We kwamen rond enen op de haven van Den Helder aan, waar we op de boot van half twee inscheepten voor de overtocht naar Texel. Om half drie stond de camper voor drie dagen klaar op De Vrije Vogel. Daarna reden we nog even naar Den Burg voor een aantal kleine boodschapjes. Verder deden we deze dag rustig aan; 's avonds werd de dag afgesloten met een paar spelletjes Yatzee.

06texel03Camping De Vrije Vogel

De zaterdag werd besteed aan een fietstocht, met gelukkig mooi weer, over misschien wel de mooiste fietsroute van Nederland. Vanaf de camping eerst het Boerenlandpad. Dit pad voert door het polderlandschap tussen Oudeschild en De Waal. Riet en weilanden vormen daar het uitzicht. En natuurlijk het aparte torentje van De Waal in de verte. Bij deze plaats gingen we verder over de Waal en Burgerdijk. Dit pad slingert zich door de Polder Waal en Burg (vandaar de naam van het pad). Het ene moment fiets je langs bossages en sloten, het volgende stuk voert langs een schitterend gelegen waterplas met tientallen vogels. Trouwens, op de hele route is het vogelgeluid niet van de lucht. Het pad eindigt in de buurt van de duinen bij De Koog. Daar namen we een stukje Ruigendijk en vervolgens het fietspad langs en deels door de duinen naar De Cocksdorp. Ook dit is een prachtige omgeving, met name het duingebied aan het einde van de route, waar je heerlijk door de duinen wordt geleid. Maar ook de natuurgebieden De Muy en De Slufter zijn indrukwekkend.

06texel01In de Muy

Na een kort oponthoud bij familie, reden we in omgekeerde volgorde weer terug. Daarbij moeten we aantekenen dat de zon inmiddels achter de wolken zat, en de lucht er zo nu en dan dreigend uitzag. Toch waagden we ons aan een stop bij De Slufter, om een blik over deze vlakte te werpen en een paar foto's te maken. Omdat we nog even naar Den Burg wilden, reden we niet helemaal dezelfde weg terug. Om een uur of half zes waren we weer terug op de camping, waar het inmiddels wat drukker was geworden. We konden, zittend voor de auto met een glaasje onder handbereik, terugzien op een hele mooie dag.

De warme zondag werd besteed aan familiebezoek en, zoals gezegd, de voorbereiding van de komende familiedag. Met broer en schoonzus werd op de camping de dag afgesloten met een hapje en een drankje. De warme hap tenslotte nuttigden we bij een visrestaurant in de haven van Oudeschild. Daarvoor bekeken we -alleen van buiten- nog even de 'Ark van Noach' die in de haven lag afgemeerd.

De laatste (inmiddels hete) dag was uiteraard bestemd voor de terugreis. Rustig nuttigden we eerst ons ontbijt; daarna nog even lezen en puzzelen. Vervolgens pakten we de boel in en reden even na elven naar 't Horntje. Daar bleek dat de boot een uursdienst voer en dus om twaalf uur vertrok. Dat gaf ons gelegenheid om nog even langs de boorden van de Mokbaai te lopen met de voeten in het water.

Om half een reden we in Den Helder richting Afsluitdijk. We hadden besloten om in het Robbenoordbos te gaan picknicken. Dat was een goede keuze: het was er heerlijk rustig, en we konden lekker in zon en schaduw zitten (al naar gelang de behoefte). Maar ja, we moesten natuurlijk nog wel naar Assen. Dus zochten we om twee uur toch maar weer de A7 op die we, na een stop voor een ijsje, bij Drachten weer verruilden voor de Frieslandroute, richting Emmen. Vanaf Donkerbroek reden we via Haule en Veenhuizen naar Assen. Om vier uur besloten we dit drukke en geslaagde Texel-weekend met in het achterhoofd dat we in augustus weer de overtocht zullen maken.