Voor dit weekend werd heel warm weer voorspeld. We besloten om een camping te zoeken met veel geboomte; de keus viel op camping Johannahoeve in Rijperkerk. Want ook dicht bij Leeuwarden zodat de kleinkinderen ook lekker naar de camping konden komen.

We vertrokken tegen twaalven richting Rijperkerk en reden eerst de bekende weg binnendoor naar Drachten. Van daar een stukje N34 tot de afslag Bergum. Via Suameer, Bergum en Quatrebras naar Hardegarijp. Daarna nog een klein stukje door landelijk gebied naar Rijperkerk.
Om half twee zaten we heerlijk in de schaduw op de camping ons brood te eten. Verder die middag lekker genoten van de rust door wat te lezen en te puzzelen.

20100710Rijperkerk01

Zaterdag bleven we ook op de camping. We kregen al vroeg Catelijn met de kinderen op bezoek. We vermaakten ons met een bezoekje aan de speeltoestellen en verder zo nu en dan wat rondlopen. En natuurlijk verder bezig zijn met de kleintjes.

Om een uur of drie voegde Martijn zich ook bij het gezelschap (hij was op de fiets uit Leewarden gekomen) en werd er driftig gespeculeerd over de uitslag van de WK-finale, de volgende dag. Rond vijf uur ging Martijn met de kinderen in de auto terug naar huis. Catelijn bleef nog een paar uurtjes om lekker van de rust te genieten. Maar uiteindelijk moest ze op de fiets de terugtocht aanvaarden; Jan vergezelde haar tot aan de rand van Leeuwarden.

20100710Rijperkerk02

De zondag besteedden we aan een mooie fietstocht, waarin ook een stuk Dokkummer Ee was opgenomen. Door mooie plaatsjes als Giekerk, Oenkerk reden we eerst naar Birdaard. Daar vergaten we om de Ee over te steken, waardoor we eerst een stuk langs de rustige kant van het watertje reden. Toen we ontdekten dat we in Bartlehiem niet naar de andere kant konden komen, reden we weer terug naar Birdaard. Daar kwamen we via de brug aan de goede kant van de Ee.

Het fietspad langs dit slingerende water is prachtig om te rijden. Bovendien is het gezellig met de vele plezierboten op het water. De knooppunten volgend kwamen we via Bartlehiem in Wijns. Bij knooppunt 22 staken we met het pontje de Ee over om op het terras aldaar lekker in de schaduw een drankje te nuttigen met uitzicht op het water.
Terug met het pontje naar de overkant, waar de fietsen uiteraard nog stonden te wachten. We reden hierna verder richting Leeuwarden, waar we na enig zoeken nog even bij Catelijn en Martijn binnenwipten. Dit duurde niet erg lang, want we wilden op de camping naar de voetbalfinale kijken. Catelijn bracht ons even op weg in de goede richting. Door de wijk Camminghaburen reden we het natuurgebied De Grote Ster in. Via Tietjerk waren we in korte tijd weer op de camping, ruim op tijd om nog te eten en de finale te zien.

Maandag was het opnieuw vrij warm weer. We besloten daarom de dag niet meer te fietsen. Na een rustige morgen vertrokken we rond het middaguur richting Assen. We toerden daarvoor over de oude Rijksweg naar Groningen. Dat is weer eens wat anders… In Groningen pakten we wel de A28 om die in Assen weer te verlaten. Thuis gekomen hadden we nog lekker de tijd om de auto, voorzover nodig, uit te pakken.