Dinsdag 4 augustus vertrokken we na de middag naar Mantinge. We kwamen terecht op camping De Vosscheheugte, een natuurcamping even buiten het dorp aan de rand van het Mantingerveld. Ons verblijf duurde tot zaterdag 8 augustus.

De eerste uren waren nog niet vrij van regen, waardoor we in de camper bleven zitten. Dinsdagavond (de avondzon scheen inmiddels een beetje) liepen we nog even een rondje over het Mantingerveld, genieten van de mooie natuur.

20150804 Mantinge 2De ingang van de camping

Woensdag 5 augustus maakten we een flinke fietstocht met Hoogeveen als keerpunt en de knooppunten als leidraad. Vanuit Mantinge reden we via het Mantingerveld naar Drijber. Door het natuurgebied Het Oude Diep en langs de VAM staken we vervolgens de spoorlijn over naar Pesse. Door het Spaarbankbos en met een mooie omweg via Fluitenberg en opnieuw het Oude Diep kwamen we in het centrum van Hoogeveen. Na een paar inkopen reden we verder; de verwachting was dat we het mooiste deel van de tocht voor Hoogeveen hadden gehad, maar dat viel mee. Na De Wieken (industrieterrein) verlieten we Hoogeveen richting Tiendeveen. Het was een heel mooie route die we volgden. Met name voor en na Tiendeveen was de omgeving zeer de moeite waard. De Martensplek met zijn golfterrein, is een genot om door heen te fietsen. Daarna troffen we na Nieuw Balinge nog het langgestrekte Mantinger Zand, dat bij de camping eindigde. Al met al, na 50 km, een welbestede dag.

Donderdag was een tropische dag. We besloten om deze dag lekker op de camping te blijven en zoveel mogelijk van de schaduw te profiteren. Dat betekende een aantal keren verkassen. Bovendien konden we lekker opschieten in de boeken, die we lazen. ’s Avonds na het eten maakten we nog een kleine fietstocht. Het rondje voerde ons via de Boswachterij Gees en (opnieuw) Martensplek, langs het Hullenzand naar de camping terug.

20150804 Mantinge 6De molen van Aalden

Vrijdag was het opnieuw mooi weer met een lekker temperatuurtje. Reden voor een fietstocht in de richting van Sleen. Langs de Boswachterij Gees en de Mepperdennen kwamen we aan in Aalden. Daar voerden de knooppunten ons naar Oud-Aalden, een typisch Drents dorp met meestal oude Saksische boerderijen. In Zweeloo kwamen we langs het veel-geschilderde kerkje. Voordat we in Noord-Sleen aankwamen, hebben we enige tijd bij de Kibbelkoele gezeten, genietend van de bosrijke omgeving en onze meegebrachte lunch. Langs de oude boerderijen van Noord-Sleen en met een grote bocht over de es van Sleen kwamen we aan in dit dorp.

20150804 Mantinge 31Het voormalige gemeentehuis van Sleen

Ons volgende doel was Oosterhesselen, met onderweg een blik op de Havezathe De Klencke bij het gelijknamige gehucht en bos. Daar werd nog een aantal boodschappen ingeslagen en de route vervolgd naar Gees. In dit landelijke dorp genoten we bij de lokale ijssalon van een heerlijk bakje ijs met verschillende smaken. Door de citroen met kruidnagels op de tafels lieten de wespen ons met rust. Na Gees reden we voor de derde maal door de gelijknamige boswachterij terug naar de camping. Ook deze tocht van ruim 40 km gaf weer veel voldoening.

De laatste dag, zaterdag 8 augustus, startten we de dag rustig. Toch zaten we rond half elf al achter het stuur van de camperbus en reden we richting Assen. Een kort verblijf in een mooie omgeving lag achter ons. Maar het zal zeker niet de laatste keer zijn dat we Mantinge bezoeken…